fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

השנים האחרונות חשפו דינמיקה מורכבת בין אירועים גלובליים וההשלכות הפיננסיות הנובעות מכך. האחיזה ההדוקה של מגיפת הקורונה בכלכלה העולמית הובילה לשינויים משמעותיים, כאשר תעשיות הנסיעות והאירוח בין המושפעות ביותר. עם זאת, בעודנו נכנסים בזהירות לעידן של לאחר המגפה המגמות מצביעות על חוסן, הסתגלות והבטחה. העידן שלפני המגפה כונה בצדק בתור תור הזהב של תעשיית הנסיעות והאירוח. ממלונות בוטיק בבאלי ועד להפלגות באיים הקריביים, מעמד הביניים העולמי מטייל יותר מתמיד. מניות של חברות שנחשבות רציניות כמו מריוט (MAR), חברת התעופה דלתא (DAL) וחברת הקרוזים רויאל קריביאן (RCL) נהנו מצמיחה חזקה, כשהמניות שלהן רואות מגמות עלייה עקביות ואז הגיע הנגיף. 

בעוד מדינות התמודדו עם אויב לא ידוע, גבולות בינלאומיים נאטמו, וערים ננעלו. הנסיעות העולמיות, הן לפנאי והן לעסקים, נעצרו. ההשלכה המיידית? ירידה חדה והיסטורית במחירי המניות של חברות מתחום הנסיעות והאירוח כאשר גם השחקנים הגדולים לא נחסכו. חברות כמו איירביאןבי (ABNB), ראתה את הערכות השווי שלה יורדת בצורה משמעותית.

בסביבה שבה נסיעות בינלאומיות היו כמעט בלתי אפשריות, היה ציר בולט לכיוון תיירות פנים. פארקים לאומיים, אתרי נופש מקומיים וטיולי כביש זכו לפופולריות עצומה. חברות שהיו להן מיקוד מקומי או יכלו להסתובב נהנו במהירות. לדוגמה, מניות של חברות קמפינג ונופש, כמו עולם הקמפינג (CWH), חוו עלייה. עם הופעת החיסונים והבנה ברורה יותר של פרוטוקולי בטיחות, היה ביקוש עצור לנסיעות. 

למרות שההתאוששות הייתה מדורגת, הייתה מגמת עלייה שאין להכחישה. מניות חברות התעופה, במיוחד סאוו ווסט (LUV) ודלתא (DAL), החלו להראות סימני התעוררות. אפילו קווי השייט, אחד הסגמנטים שנפגעו בצורה הקשה ביותר, החלו לראות סימנים מוקדמים של התאוששות, עם מניות נורוויג'ן קרוז (NCLH) וקרניבל קרוז (CCL) שהחלו לעלות אט אט כלפי מעלה.

ספינה של נורוויג'ן קרוז

העולם שלאחר המגפה אינו עוסק רק בהחלמה אלא בהמצאה מחדש כאשר חברות שיכלו לחדש שגשגו. לדוגמה, אייר בי אן בי (ABNB), עם מסע הפרסום 'עבודה מכל מקום' שלה, דאגה למגמת העבודה מרחוק החדשה, ואפשרה לאנשים לעבוד ממקומות אקזוטיים. ציר זה מילא תפקיד בהתאוששות המניה שלה מהר יותר מרשתות בתי מלון מסורתיות.

למרות האופטימיות, האתגרים נמשכים. הופעתם של וריאנטים חדשים של נגיף הקורונה, מתחים גיאופוליטיים ושינוי תקנות הנסיעה עלו והפריעו לצמיחה. בנוסף, כאשר הנסיעות העסקיות לא חזרו למלוא יכולתן והחברות מאמצות מודלים של עבודה היברידית, הדבר השפיע על סקטורים שלמים המסתמכים במידה רבה על נסיעות ארגוניות. רשתות מלונות יוקרה ומחלקות העסקים הרווחיות של חברות התעופה אשר מבינות שהן עשויים לראות התאוששות איטית יותר.

בהתחשב בתנודתיות של המגזר, הוא מהווה הזדמנות ייחודית למשקיעים בעלי אבחנה. בעוד שהתעשייה כולה מראה הבטחה להתאוששות, חשוב להבדיל בין חברות שרק מתאוששות לאלו שממציאות מחדש. לחברות נסיעות מונעות טכנולוגיה, כמו בוקינג הולדינגס (BKNG) ואקספדיה (EXPE), שיכולות להציע חוויות מותאמות אישית, יש פוטנציאל צמיחה משמעותי. בחזית האירוח, רשתות שמתרחבות לנסיעות חווייתיות או לתיירות בת קיימא, כמו מלונות היוקרה של מרייוט (MAR) או אתרי הבריאות של הייט (H), הן רשתות שכדאי לצפות בהן.

מה צופן העתיד למניות תחום הנסיעות והאירוח? בעוד שחיזוי תנועות שוק המניות הוא יותר אמנות ממדע, מגמות מסוימות ניכרות. הדגש על נסיעות בר קיימא, השילוב של עבודה ופנאי, ועליית התיירות המקומית כולם כאן כדי להישאר. מניות של חברות שיכולות להתחבר למגמות הללו, תוך שהיא מציעה גם חוויות דיגיטליות חזקות, מוכנות לצמיחה.

עם תנודות בשווקים באזורים שונים עקב תגובות מגיפה שונות, גיוון היה המפתח. רשתות מלונות וחברות תעופה גדולות החלו להתרחב לשווקים לא מנוצלים, הן מבחינה גיאוגרפית והן מבחינה דמוגרפית. מריוט, למשל, ביצעה רכישות אסטרטגיות בשווקים מתעוררים, בעוד שחברות תעופה כמו יונייטד בחנו קווים חדשים, במיוחד ליעדי פנאי. המניות שלהם משקפות את טקטיקות ההתרחבות האגרסיביות הללו, ומציעות למשקיעים הזדמנויות בתיק מגוון גלובלי.

לחברות ששילבו בצורה חלקה טכנולוגיה בהיצע שלהן יש יתרון תחרותי. מצ'ק-אין ללא מגע בבתי מלון ועד לחוויות טיול במציאות מדומה, הטכנולוגיה חוללה מהפכה בחוויית הטיול. מניות של חברות שנמצאות בחזית האינטגרציה הזו, כמו אקספדיה עם הצעות נסיעות מונעות בינה מלאכותית או הילטון עם המפתח הדיגיטלי שלה, משקפות את הצמיחה המונעת הטכנולוגית הזו.

רשת מלונות הילטון

המגיפה הדגישה את חשיבות הקיימות, כאשר מטיילים הופכים מודעים יותר לטביעת הרגל הסביבתית שלהם. חברות ששילבו קיימות בליבתן, בין אם זה באמצעות אתרי נופש ידידותיים לסביבה או טיסות ניטרליות פחמן, לא רק שרכשו את אמון הצרכנים אלא גם ראו השפעה חיובית על המניות שלהן. לדוגמה, המחויבות של דלתא להפוך לפחמן ניטרלית עד 2050 הפכה את המניה שלה לאטרקטיבית עבור משקיעים המודעים לסביבה.

לאחר המגפה, מגזרי הנסיעות והאירוח ראו גל של מיזוגים ורכישות. כאשר חברות רבות מתמודדות עם לחץ פיננסי, גופים גדולים יותר עם כיסים עמוקים יותר היו במסע קניות, ומחפשים להרחיב את תיקי ההשקעות שלהם. איחוד זה עשוי להשפיע על הערכת שווי המניות ומציג סיכויים מסקרנים למשקיעים. הבאז האחרון סביב רכישות פוטנציאליות הכוללות שחקנים גדולים כמו אקור ורשת אינטרקונטיננטל (IHG) שומר על המגזר דינמי וראוי להשקעה.

כשהעולם צולע לקראת התאוששות, קובעי מדיניות ברחבי העולם מתמודדים עם צעדים להחיות את מגזרי הנסיעות והאירוח. אסטרטגיות אלו התמקדו במידה רבה בהגברת הנסיעות הפנימיות תוך פתיחה זהירה מחדש של השדרות הבינלאומיות. במישור הכלכלי, ניתוח חבילות התמריצים ב-24 מדינות חשף מנגנוני מימון חדשניים שמטרתם לסייע למגזר הנצור. מעניין לציין שהנוף שלאחר המגפה ראה את תעשיית המלונאות בחזית תהליך ההחלמה. למרות האתגרים העצומים, קבוצות מלונות מסוימות המשיכו בהתרחבותן, מה שמאותת על אמון חזק בכדאיות הסקטור לטווח ארוך.

בעוד שבנסיעות פנאי נרשמה עלייה עם הקלות בהגבלות המגיפה, נסיעות ארגוניות נותרו בסימן דאגה למשך זמן ארוך יותר. עם זאת, 2023 הביאה איתה אינדיקציות לריבאונד. אנליסטים במורגן סטנלי צופים שתקציבי הנסיעות הארגוניים יחזרו לנתונים שלפני המגפה שלהם, וימריצו מחדש את מגזרי חברות התעופה והמלונות.

תחום הנדל"ן, השזור באופן הדוק באירוח, היה עד למכלול התהפוכות שלו. עם זאת, הסנטימנט הרווח הוא של אופטימיות זהירה. מומחי מחקר, כמו מייקל בליסאריו מ-Baird's Equity Research, מדגישים מגמות ותחזית עכשוויות המשקפות התאוששות איטית אך יציבה, המדגישים את החוסן של מגזר האירוח בנדל"ן.

כשצלקות המגיפה עדיין נראות לעין, מגזרי הנסיעות והאירוח נמצאים על סף עידן חדש. עידן המאופיין בחדשנות, הסתגלות והתמקדות מחודשת בקיימות וחווית לקוח. למרות שהאתגרים נמשכים, הנרטיב הכולל הוא של תקווה ופוטנציאל. העולם הפוסט-פנדמי הוביל מהפכה דיגיטלית למגזר הנסיעות והאירוח. חברות שבעבר הסתמכו רבות על אינטראקציות לא מקוונות אימצו פתרונות מונעי טכנולוגיה כדי לתת מענה למטייל המודרני. סיורים וירטואליים, צ'אטבוטים המופעלים על ידי בינה מלאכותית וחוויות מציאות רבודה הם לא רק אופנות אלא הופכות לסטנדרטים בתעשייה. חידושים כאלה משפרים את חווית הלקוח, מעודדים יעילות ופותחים זרמי הכנסה חדשים.

בעולם שהתאושש ממשבר בריאותי, המשמעות של רווחה מעולם לא הייתה בולטת יותר. הטרנד של תיירות המרפא, הכוללת אתרי נופש ממוקדי בריאות, חופשות ספא וחופשות רווחה נפשית, תפסה תאוצה. בתי מלון ואתרי נופש המשלבים מרכיבי בריאות, מחופשות באווירת יוגה ועד מקומות קדושים למדיטציה, ומציעים למטיילים חוויה הוליסטית. על פי מחקר של גלובל מרקט אינסייטס, שוק תיירות המרפא מוערך ב-2021 ב-18.7 מיליארד דולר, עם קצב צמיחה שנתי של 20% וצפוי להגיע ל 41 מיליארד דולר רק באירופה עד 2030. קיימות בנסיעות היא לא מושג חדש, אבל חשיבותה הוגדלה לאחר המגפה. המטיילים מודעים יותר לטביעת הרגל האקולוגית שלהם ומחפשים חוויות שמתאימות לערכים שלהם. חברות ששילבו שיטות ידידותיות לסביבה, מהפחתת פסולת ועד ליעילות אנרגטית, נמצאות בעמדה נוחה הן מבחינת העדפת הלקוח והן מבחינת כדאיות לטווח ארוך.

גודל שוק תיירות המרפא, קצב צמיחה ותחזית ל-2030, על פי מחקר של גלובל מרקט אינסייטס

מלונות מסורתיים מתמודדים עם תחרות מצד ספקי אירוח אלטרנטיביים כמו איירביאנבי (ABNB) ו-Vrbo. אין להכחיש את הפיתוי של חוויות ייחודיות מותאמות אישית, לעתים קרובות במקומות לא שגרתיים. בעוד המלונות מגיבים בהצעת חוויות מקומיות, התחרות מדגישה את הצורך בהתפתחות מתמדת במגזר. השילוב של ביג דאטה ואנליטיקס שינתה את תהליכי קבלת ההחלטות. מהבנת העדפות הנוסעים ועד לאופטימיזציה של אסטרטגיות תמחור, תובנות מונעות נתונים מציידות עסקים לקבל החלטות מושכלות, שיפור הרווחיות ושביעות רצון הלקוחות.

המגיפה גרמה לעסקים ברחבי העולם לאמץ עבודה מרחוק ופגישות וירטואליות, מה שמעלה שאלות לגבי עתיד הנסיעות העסקיות. בעוד שדיווחים מצביעים על החזרה בתקציבי הנסיעות הארגוניות, הנוף עשוי להשתנות עם שילוב של התקשרויות אישיות ווירטואליות. במטרה לשמר לקוחות ולתמרץ לקוחות חוזרים, תוכניות נאמנות משופרות הגיעו לידי ביטוי. באמצעות מינוף נתונים, חברות יכולות להציע חוויות מותאמות אישית, החל ממסלולי טיול שנאספו ועד הטבות בלעדיות, תוך שיפור נאמנות הלקוחות.

להשלכות של המגיפה על מגזרי האירוח, הנסיעות והפנאי הייתה השפעה מדורגת על פני שוקי המניות העולמיים. בחינה מעמיקה של מניותיהן של 20 מהחברות הגדולות בעולם במגזרים אלו שופכת אור על החיבור ההדדי הזה ועל השפעותיה של המגיפה. מגיפת הקורונה הציגה סיכון שיטתי חסר תקדים, והחדירה אי ודאות לשוקי המניות העולמיים. אי ודאות כזו הובילה לשינויים משמעותיים בערכי המניות, במיוחד עבור חברות הקשורות לתיירות, המשקפות את פגיעותו של המגזר לזעזועים חיצוניים .

בעוד שמגזרי האירוח והתיירות בארה"ב התמודדו עם אתגרים גורפים, ההשפעה השתנתה בין תת-מגזרים. לדוגמה, חברות תעופה, הימורים, בתי מלון, שירותי פנאי, מסעדות ונסיעות ותיירות כל אחת ניהלה את המגיפה בצורה שונה, והדגישה את החשיבות של גישה ניואנסית בהערכת ביצועי שוק המניות. ככל שהתעשייה מתאוששת, אסטרטגיות לשגשוג פוסט-מגפה הפכו מכריעות. הסתגלות לנוף הכלכלי המשתנה, מינוף המעבר לעולם הדיגיטלי והתמקדות בפרקטיקות ברות קיימא הן בין האסטרטגיות המרכזיות שאומצו.

עבור משקיעים המעוניינים לזכות בחשיפה רחבה למגזר הנסיעות והאירוח ללא השקעה במניות בודדות, בחירה בקרן ממוקדת נסיעות (קרן נסחרת בבורסה) יכולה להיות אסטרטגיה נבונה. קרן אחת ראויה לציון בתחום זה היא CRUZ. קרן זו כוללת תיק מגוון של אחזקות במניות מובילות של חברות תעופה, שייט ומלונאות. כאשר תעשיית הנסיעות מתאוששת, במיוחד לאחר מגיפה, תעודת סל זו מציגה כלי מבטיח פוטנציאלית למשקיעים שמטרתם להפיק תועלת מהעלייה הצפויה בביקוש לנסיעות והעלייה הנלווית במגזרי הנסיעות והאירוח.

אמריקן איירליין (AAL) עומדת כאחת מחברות התעופה האמריקאיות המובילות, המקשרת בין נוסעים באמצעות רשת קווים מקומית ובינלאומית מקיפה. עם היסטוריה עשירה ומוניטין בתחום התעופה, אמריקן איירליינס נותרה בחירה בסיסית עבור מטיילים רבים.

בוקינג הולדינגס (BKNG) משמשת כתאגיד הגג של מספר אגרגורטים בולטים של חברות נסיעות ומנועי חיפוש. אם אי פעם השתמשת ב-Booking.com, Priceline, Kayak או Agoda, אז יצרת אינטראקציה עם חלק ממפעל הנסיעות המקוון העצום שלהם. הפלטפורמות שלהם מכסות ביחד הכל, החל מהזמנת מלונות וטיסות ועד השכרת רכב, מה שהופך אותם לכוח משמעותי בשירותי נסיעות מקוונים.

בוקינג דוט קום, האתר המפורסם ביותר מבין אתרי בוקינג הולדינגס

למי שמעוניין להיחשף לתחום המלונאות רשת מלונות מריוט (MAR) מציעה מגוון מפואר של מקומות לינה עם טביעת הלינה הגלובלית שלה היא מתהדרת ביותר מ-7,000 בתי מלון תחת 30 מותגים מכובדים ב-131 מדינות, מה שמבטיח שלכל מקום שמטיילים הולכים, מגע של האירוח הנודע של מריוט אינו רחוק.

למי שנוטה לטיול ימי, קרנבל קרוז (CCL) מפליגה קדימה כחברת הפנאי הענפה בעולם לנסיעות. מפעילה צי רב תכליתי תחת מותגים צפון אמריקאים ואירופיים כאחד, קרניבל מספקת חווית שייט מגוונת הפונה למגוון רחב של נופשים.

אקספדיה גרופ (EXPE) חרטה את שמה בתחום הנסיעות המקוונות. כחברת קניות נסיעות מבוססת אמריקאית, אשר מאפשרת חווית קנייה פשוטה ונוחה לתהליך הזמנת הנסיעות. בין אם מדובר בכרטיסי טיסה, הזמנות לבתי מלון, השכרת רכב, הפלגות או חבילות נופש, הפלטפורמות של אקספדיה מאגדות הכל לנוחות המשתמש.

ענקית נוספת בתחום האירוח היא רשת מלונות הילטון (HLT), אשר כחברת אירוח רב לאומית, הילטון מנהלת זכיינות של מגוון רחב של מלונות ואתרי נופש. עם המותג האייקוני שלה ומחויבותה למצוינות בשירות, הילטון מבטיחה שהאורחים יקבלו שהות בלתי נשכחת, בין אם זה לפנאי או לעסקים.

לבסוף, בגזרת חברות התעופה, ענקית נוספת היא דלתא (DAL) אשר צברה מוניטין בזכות הרשת המקומית והבינלאומית העצומה שלה המשתרעת ברחבי העולם – דלתא מציעה אינספור אפשרויות של טיסות, מה שהופך אותה לחברת תעופה מועדפת עבור רבים.

לסיכום, מגזר הנסיעות והאירוח, שפעם התמודד עם הזעזועים חסרי התקדים של המגיפה, מוכן להתאוששות. שחקנים מובילים כמו אמריקן איירליינס, מריוט והילטון מנווטים במים הסוערים האלה, מסתגלים למציאות חדשה וממנפים הזדמנויות. פלטפורמות הזמנות כמו אקספדיה ובוקינג הולדינגס מגדירות מחדש את האופן שבו אנו מתכננים את המסעות שלנו בעידן החדש הזה. בעודנו עומדים על סף תקופה חדשה בענף התיירות, החלטות השקעה נבונות יכולות לסלול את הדרך לצמיחה פיננסית איתנה. רתימת הפוטנציאל של מגזר זה דורשת ראיית הנולד, יכולת הסתגלות והבנה חדה של הנוף המתפתח.

מקורות:
פייננשל טיימס
בלומברג
דלוייט
או אי סי די
יאהוו פייננס
או.אי.סי.די
פוקס ביזנס
סי אן אן
רוייטרס
 גלובל מרקט אינסייטס

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

18.116.24.148
דילוג לתוכן